Yer: Point Hotel Taksim
Tarih: 19 Haziran 2019, Çarşamba,
Saat: 16:00 – 20:00

Sivil toplum örgütleri olarak ifade, toplantı ve örgütlenme özgürlüklerimizi ne kadar kullanabiliyoruz? Sivil toplum çalışmalarının temeli olan ve hem iç hem de uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınan bu hakları ne derece savunabiliyoruz?

2000’li yılların başındaki büyük mücadeleler sonucu kazanılan hak ve özgürlüklerimizi gittikçe kaybettiğimiz, tüm çalışma alanlarımızın kısıtlandığı ya da baskılar altında çalışmaya zorlandığımız bu zor günlerin hepimiz farkındayız ve endişe duymaktayız.

Aslında dünyanın bazı başka yerlerinde de sivil toplum örgütlerine yapılan baskı ve yasaklamalar çok farklı değil. Devletler, baskıcı düzenlemelerle sivil toplumun hayati önem taşıyan çalışmalarını engelliyor; ifade, toplantı ve örgütlenme hakkını bir suç gibi gösteriyor. Bizler Türkiye’deki sivil toplum örgütleri olarak bu baskıları derinden hissediyoruz.

Kamuoyunda bilinen adıyla “Gezi davası,” söz konusu baskıların en somut örneği. 2013 yılında gerçekleşen Gezi Parkı eylemleriyle ilgili açılan soruşturma sonucunda, halen tutuklu bulunan Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu’nun da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında hazırlanan iddianame, 4 Mart 2019’da İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 24-25 Haziran’da Silivri’de görülecek. Osman Kavala neredeyse 20 aydır, Yiğit Aksakoğlu ise yaklaşık 7 aydır tutuklu.

Peki, Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu’nun tutuklulukları hukuka uygun mu? Tutukluluk tedbirinin uygulanmasının koşulları var mı? İddianamede geçen suçlamalar sivil toplum faaliyetleri için ne anlama geliyor? Ve tüm bu suçlamalar karşısında biz, sivil toplum olarak neler yapabiliriz?

Bu toplantı ile hem 24 Haziran’daki Gezi davası duruşması öncesinde sivil toplum örgütleri olarak davaya dikkat çekmek, hem bu davadan yola çıkarak yukardaki sorulara cevap bulmak, üzerimizdeki baskıları daha genel bir bakış açısıyla konuşmak ve çözüm üretmek istiyoruz.

Bu toplantıya katılımınız hak ve özgürlükler mücadelesi için önem taşımakta olup, dayanışma hakikatin ve adaletin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

  • Civil Rights Defenders
  • Eşit Haklar İçin İzleme Derneği
  • Hakikat Adalet Hafıza Merkezi
  • Hak İnisiyatifi
  • İnsan Hakları Derneği
  • İnsan Hakları Gündemi Derneği
  • Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği
  • Türkiye İnsan Hakları Vakfı
  • Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi
  • Yurttaşlık Derneği

Program

1. Oturum: Gezi İddianamesi

16:00 – 17:30

Konuşmacılar:

Duygu Türemez, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi
Gökçer Tahincioğlu, Gazeteci
Hürrem Sönmez, Avukat

Moderatör: Mehveş Evin, Gazeteci

2. Oturum: Hedefteki Sivil Toplum

18.00 – 20.00

Emine Uçak, Yurttaşlık Derneği
Feray Salman, İnsan Hakları Ortak Platformu
Mehmet Ali Çalışkan, Yaşama Dair Vakıf
Suphi Çörekçi, Hak İnisiyatifi
Şebnem Korur Fincancı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı

Moderatör: Tarık Beyhan, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi