Hak İnisiyatifi, 2016 Yılı Sonrası Kamu Görevlileri Tarafından Yasadışı Alıkonulma İddialarına İlişkin İnceleme ve Araştırma Raporu yayınladı:

"Bilindiği gibi Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde bir darbe girişimi gerçekleştirilmiş, 21 Temmuz 2016 tarihinde ise alınan bir Bakanlar Kurulu kararıyla Anayasanın 120. maddesi uyarınca olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmiştir. OHAL ilanının ardından Türkiye’de insan hakları rejimi yasal olarak askıya alınmış ve Anayasanın 15/2. maddesinde sayılan çekirdek haklar dışındaki haklar anayasal prosedürler takip edilerek kısıtlanabilir hale gelmiştir.
Öte yandan OHAL’in insan hakları üzerindeki yegane olumsuz etkisi anayasal prosedürlerin takip edilerek bazı hakların sınırlandırılması olmamıştır. OHAL ilanıyla birlikte Türkiye’deki hakim siyasi rüzgar ciddi bir değişim göstermiş ve insan hakları resmi prosedürler çerçevesinde olduğu gibi gayri resmi yollarla da daha dokunulabilir hale gelmiştir.
Hakların bu şekilde zayıflamasının can yakıcı sonuçlarından biri Türkiye’de 1990’lı yıllardan hatırladığımız bazı pratiklerin yeniden hortladığına ilişkin kamuoyunda yer alan ciddi iddialardır. 1990’lı yıllarda resmi görevlilerin ya da devletin çeşitli mahfilleri tarafından kendilerine destek verilen birtakım karanlık kişilerin mücadele ettikleri örgütle bağlantılı olduğunu mütalaa ettikleri bazı kişilere karşı yasadışı bir şekilde alıkoyma, “sorgulama”, işkence ve kötü muamelede bulunma ve hatta infaz etme gibi korkunç suçlar işlediği kamuoyunda yaygın bir şekilde konuşulmaktadır.
Buna benzer bir şekilde 2016 yılından sonra gelişen süreçte de çoğunluğu Gülen Yapılanması’na yakın olduğu değerlendirilen bazı kişilerin kendilerini devlet görevlileri olarak tanıtan silahlı kişilerce adeta kaçırılarak yasadışı bir şekilde alıkonulduğu ve bu kişilere birtakım bilgilerin edinilmesi ve/veya birtakım suçların bu kişiler tarafından üstlenilmesi amacıyla işkence yapıldığı iddia edilmektedir.
Kamuoyu üzerinden takip ettiğimiz bu iddiaları 2019 yılının Mayıs ayında derneğimize yasadışı şekilde alıkonulduğu iddia edilen Yasin Ugan’ın kardeşi Mikail Ugan, Özgür Kaya’nın eşi Aycan Kaya, Mustafa Yılmaz’ın eşi Sümeyye Yılmaz ve Salim Zeybek’in eşi Fatma Betül Zeybek’in ihlal başvurusunda bulunmasıyla daha yakından tetkik etmek ihtiyacı hasıl olmuştur. İşbu rapor, bahsi geçen başvuranlarla, Erkan Irmak’ın avukatı Av. Emir Seydi Kaya ve 2019 yılının Şubat ayı öncesi alıkonulduğu iddia edilen ve şu anda Kandıra Cezaevinde bulunan Zabit Kişi’yle yaptığımız derinlemesine mülakatlar ve derneğimizin yaptığı diğer görüşmeler çerçevesinde hazırlanmıştır.
Konunun niteliğinden dolayı tarafımızca yasadışı şekilde alıkonulma vakaları hakkında hiçbir şüpheye yer bırakmayacak nitelikte kesin bilgilere ulaşılmasının mümkün olmadığı izahtan varestedir. Söz konusu vakalara ilişkin tüm bilgi kaynağımız derneğimiz tarafından yakınlarının yasadışı bir şekilde alıkonulduğunu iddia eden kişilerle yapılan görüşmeler, internet üzerinde hem sosyal medya
 hesaplarında hem de birçoğunun Gülen Yapılanması’na yakın olduğu değerlendirilen çeşitli web sitelerinde yer alan benzeri iddialar, konuyla ilgili ulaşabildiğimiz resmi başvurularda ve dava dosyalarında yer alan iddialar ve son olarak Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam tarafından meclise sunulan soru önergelerinde yer alan bilgilerdir.
Bu rapor, söz konusu kaynaklardan edinilen bilgilerden yararlanılarak, bu iddiaların bir araya getirilerek kamuoyuyla paylaşılması ve kamu otoritesine bu iddiaların aydınlatılması konusunda etkin ve hızlı bir soruşturma yürütülmesinin gerekliliğine yönelik çağrıda bulunulması amacıyla hazırlanmıştır.
Bahsi geçen kaynaklardan edinilen bulgular çerçevesinde 2016 yılından günümüze kadar toplamda 28 kişinin kendisini devlet görevlisi olarak tanıtan kişiler tarafından yasadışı bir şekilde alıkonulduğuna ilişkin iddiaların bulunduğu bilgisine ulaşılmıştır. Raporun birinci bölümünde 2019 yılının Şubat ayından önce yasadışı bir şekilde alıkonulduğu iddia edilen 22 kişi hakkında derneğimizce ulaşılan iddialara yer verilmektedir. İkinci bölümde ise, derneğimiz tarafından yakınlarıyla yapılan mülakatlara dayanılarak, 2019 yılının Şubat ayı içerisinde yasadışı şekilde alıkonulduğu iddia edilen Gökhan Türkmen, Yasin Ugan, Özgür Kaya, Erkan Irmak, Mustafa Yılmaz ve Salim Zeybek hakkındaki iddialara yer verilmektedir."