hYd, sivil toplum kuruluşlarının karşılaştığı baskı ve zorluklardan hareketle, 2000-2002 yıllarını kapsayan dönemde uzman hukukçularla işbirliği yapılarak daha özgürlükçü bir yasal çerçevenin oluşturulmasını amaçlayan çeşitli çalışmalar organize etti.

İstanbul, Mersin ve Diyarbakır’da 2001 yılında yerel sivil kurumların katkılarıyla yapılan üç toplantının ardından hazırlanan yasa taslakları STK’ların tartışmasına açıldı. Söz konusu taslaklar milletvekillerine de ulaştırıldı.

Bu yönde yürütülen çalışmalar 29 Haziran 2001 tarihinde Ankara’da düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

Yürütülen çalışmalar kapsamında “Türkiye’de İfade ve Örgütlenme Özgürlüğü: Nasıl Bir Yasal Çerçeve?” başlıklı bir rapor yayınlandı. Rapor, Avukat Ali Turgan, İdare Hukuku Profesörü Dr. Ülkü Azrak ve ÇareSiz Hareketi Üyesi Oğuz Esmer’den oluşan bir çalışma grubu tarafından hazırlandı. “Türkiye’de İfade ve Örgütlenme Özgürlüğü: Nasıl Bir Yasal Çerçeve?” raporu, AB entegrasyon sürecinde ifade ve örgütlenme özgürlüğü alanında yapılacak yasal düzenlemeler ve uygulamaya dönük yönetmeliklerin, evrensel demokratik ve hukuki kriterlere uygunluğunu esas alan bir çerçeve oluşturmayı hedefleyerek şekillendirildi.

Çalışmanın başta gelen hedefi, medya ve sivil toplum kuruluşlarının da desteği sağlanarak ifade, örgütlenme, gösteri yapma özgürlüğü konularında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) hazırlanacak yasa ve düzenlemelerin demokratik bir açılım niteliği kazanmasına etkide bulunmaktı. Bu kapsamda 2002 yılı içinde Ankara’da sivil toplum aktivistlerine yönelik olarak bir günlük “Kampanya ve Lobi Eğitimi” düzenlendi.

Aynı yıl içinde, hYd’nin Türkiye’de ifade ve örgütlenme özgürlüğü alanında yürüttüğü çalışmaları tanıtmak üzere Ankara'da düzenlediği resepsiyona, milletvekillerinin yanı sıra akademisyenler, hukukçular ile sivil toplum örgütleri ve büyükelçiliklerden temsilciler katıldı.