hYd’nin 2002-2003 yıllarını kapsayan “Türkiye’de Örgütlenme Özgürlüğü” başlıklı proje kapsamında yürüttüğü çalışmalar, yasal haklarımızın ve düzenlemelerin anlamının yeterince bilinmediğini, mevcut sorun ve sorumlulukların yeterince sahiplenilmediğini ortaya koydu… 

Yasal haklarımızın neler olduğunu, yeni yasal düzenlemelerin gündelik hayatımızı ne şekilde etkilediğini ne ölçüde biliyoruz? STK’lar ile bir araya gelinen toplantılar, derneklerin sorunlarını tanımak amacıyla yapılan anketlerin sonuçları, bu sorulara olumlu yanıtlar vermenin kolay olmadığını gösterdi. Bu durum, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne dair daha demokratik ve özgürlükçü yasalar hazırlanmasının, yasama organından daha fazla sivil toplum kuruluşlarının görevi olduğunu düşündürmesi bakımından da dikkate değer.

hYd’nin, dernekleri ilgilendiren yasal mevzuat alanında daha özgürlükçü kanunlar hazırlanmasına katkıda bulunmak üzere, uzman bir çalışma grubunun da desteğiyle yürüttüğü çalışmalar kapsamında STK’larla bir araya geldiğimiz toplantılar ve derneklerin sorunlarını tanımak amacıyla yapılan anket sonuçları, yasal haklarımızı ve yapılan yeni düzenlemeleri yeterince tanımadığımız gibi, sorunlarımızı da yeterince sahiplenmediğimizi gösterdi.

‘STK’lar İçin Yurttaşlık Bilgisi’

hYd’nin 12-15 Haziran 2003 tarihleri arasında Sabancı Üniversitesi İletişim Merkezi’nde düzenlediği “STK’lar İçin Yurttaşlık Bilgisi” başlıklı çalışma programının gündemi bu konu oldu.

Farklı konu alanlarında çalışan ve Türkiye’nin değişik şehirlerinden gelen 20 STK aktivistinin katıldığı dört günlük eğitim programında, örgütlenme özgürlüğü alanında ortak bir “hak bilinci” geliştirme; hak alanını genişletmenin yollarını tartışma; karşılaştıkları hukuki meseleler karşısında STK’ların başvurabileceği kaynak ve kurumların sayısını artırma ve etkili ve planlı bir mücadelenin temel becerilerini kazanma konuları üzerinde duruldu.

İstanbul’da yapılan eğitim çalışmasını takiben, çalışma programına katılan her sivil toplum kuruluşunun, benzeri bir eğitim çalışmasını kendi şehrindeki beş STK' ya yönelik olarak devam ettirmesini planlandı. Böylece her STK’nın kendi şehrinde yapacağı bir günlük bir eğitim çalışması ile daha geniş bir kesimin programdan yararlanmasının sağlanması hedeflendi.

Eğitim programına İstanbul’dan Avrupa Gençlik Forumu Derneği-AEGEE, MAZLUMDER, Afete Karşı Sivil Koordinasyonu Destekleme Derneği, Lambda, Uluslararası Af Örgütü, Türkiye Sakatlar Derneği, Avcılar Gümüşpala Dayanışma Derneği, Amargi Kadın Akademisi Girişimi, Ankara’dan KAOS GL Kültür Merkezi, Balıkesir’den Kadın Adayları Destekleme Derneği, Bursa’dan Yerel Gündem 21, Çanakkale’den Kadın Emeğini Değerlendirme Derneği, Mersin’den Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği, Muğla’dan İnsan Hakları Derneği ve Urfa’dan Urfa Kültür Merkezi’ni temsilen aktivistler katıldı.

Programda yer alan konu başlıklarından bazıları şunlardı: Hukukun üstünlüğü, hukukun anlamı; Türkiye’de ifade ve örgütlenme özgürlüğü; Dernekleri ilgilendiren kanunlar ve kurumlar; Derneklerin yasal mevzuatla ilgili sorunları; Yasaları kullanmanın yolları; Sivil toplum kavramı ve demokrasi; Etkili bir mücadele için stratejik planlama; Proje temelinde çalışma; Medyanın kullanımı; Lobi çalışması...