hYd’nin 15-18 Mayıs 2004 tarihleri arasında Muğla’da düzenlediği “STK’lar için Kılavuz Bilgiler” eğitim çalışması, İstanbul, Ankara, Muğla, Denizli, Aydın, İzmir, Burdur, Bursa ve Çanakkale şehirlerinden, bir kısmı yeni kurulmuş 19 dernek ve platformu temsil eden 25 kişinin katılımıyla tamamlandı. 

2003 yazında İstanbul’da örgütlenme özgürlüğü ve STK’larda etkin çalışma yöntemleri üzerine düzenlenen eğitim programının benzeri, Ege Bölgesi’nde de gerçekleştirildi. 15-18 Mayıs 2004 tarihleri arasında Muğla’da düzenlenen “STK’lar için Kılavuz Bilgiler” eğitim çalışması, İstanbul, Ankara, Muğla, Denizli, Aydın, İzmir, Burdur, Bursa ve Çanakkale şehirlerinden, bir kısmı yeni kurulmuş 19 dernek ve platformu temsilen 25 kişinin katılımıyla yapıldı.

Ege bölgesinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine yönelik olarak gerçekleştirilen “STK’lar için Kılavuz Bilgiler” başlıklı eğitim programıyla, temel bir yurttaşlık hakkı olan ifade ve örgütlenme özgürlüğü alanını genişletmenin yollarını beraberce tartışmak ve bu amaçla etkili ve planlı bir mücadelenin temel becerilerini kazanmak hedeflendi.

National Endowment for Democracy tarafından desteklenen programın ilk günü, Murat Belge ve “Sivil Toplum” konusuna ayrıldı. Sivil toplum kavramının doğuşu, dinamikleri ve tarihsel arka plan bilgisinin aktarımı ile tartışma bölümünün ardından, İdil Eser, Türkiye’de sivil toplum inisiyatiflerinin doğuşu ve STK’ların yeni yapılanma formları üzerine bir sunum yaptı. Programın ilk saatinde Tarih Vakfı tarafından hazırlanan ve Türkiye’de sivil toplum çalışmalarının geçmişini anlatan ‘Önce İnsan’ isimli belgesel filmin gösterimi yapıldı.

‘Haklarımızı Biliyor muyuz?’

İkinci günün gündemi, “Türkiye’de Örgütlenme Özgürlüğü” sorunları oldu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Osman Doğru, örgütlenme özgürlüğüne ilişkin genel kavramlar ve örneklerle uluslararası sözleşmelerde konunun nasıl ele alındığından bahsetti. Avukat Gülden Sönmez’in, Türkiye’de örgütlenme mevzuatına ilişkin örneklerle desteklenmiş sunumundan önce katılımcılar, hYd tarafından hazırlanan “Haklarımızı Biliyor muyuz?” isimli testi doldurdu. 25 soruluk test, Dernekler Kanunu ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda yapılan son değişiklikler ile ilgili bilgi seviyesini ölçmeyi ve yasalardaki antidemokratik ve kısıtlayıcı bazı hükümleri ortaya sermeyi amaçlıyordu. Katılımcılar testi ilgiyle karşıladı. Birçok katılımcı u testi kendi şehirlerinde ve örgütlerinde uygulayacaklarını kaydetti. Testin ortaya koyduğu sonuç ise, yürürlükteki yasa ve düzenlemeler ile ilgili olarak yeterli ilgi ve fikir sahibi olunmadığı idi.

Eğitim programının üçüncü gününde STK’lar için etkin çalışma yöntemleri ele alındı. Emel Kurma’nın verdiği “Stratejik Planlama” başlıklı derste, STK’ların kuruluş ve genişleme süreçlerinde planlamanın önemi ve sorun çözme yöntemleri üzerinde duruldu. Sonrasında İdil Eser, STK’larda proje temelli çalışma ve proje yönetimi üzerine katılımcıları örneklerle bilgilendirdi.

Türkiye-Yunanistan İlişkileri

Ege bölgesinde düzenlenen bu eğitim programının alt başlıklarından biri, ‘Türkiye-Yunanistan ilişkileri’ idi... Dört günlük çalışma programının son gününde, geçmişten günümüze Türkiye ve Yunanistan ilişkileri; Kıbrıs ve AB süreci; Ege’de mülteci trafiği; çevre sorunları; STK’lar arası işbirliği örnekleri gibi konular bir yuvarlak masa toplantısında tartışıldı. Bu bölümde hYd üyelerinden Bülent Tanık, geçmişten bugüne iki ülkenin ilişkilerini ve Kıbrıs’taki son durumu değerlendirdi, Ege’nin iki yakasında işbirliğini kaçınılmaz kılan sorun alanları üzerinde tartışmalar yürütüldü.