Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin yürüttüğü örgütlenme özgürlüğü projesi kapsamında “STK’lar için Kılavuz Bilgiler” başlıklı eğitim seminerleri, Doğu Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine yönelik olarak 26-29 Mayıs 2006 tarihleri arasında Van'da gerçekleştirildi.  

Demokrasi kültürünün ve hukukun üstünlüğünün yerleşmesinde kilit bir öneme sahip bulunan örgütlenme özgürlüğü, modern dünyanın temel insan hakları arasında sayılıyor. Son dönemde yasal düzenlemelerle daha demokratik bir açılım kazandırılan dernekler mevzuatı, AB ile bütünleşme sürecindeki Türkiye’nin öncelikli gündem maddelerinden biriydi.

Helsinki Yurttaşlar Derneği (hYd), hem STK'lar arasında hem de resmi alanda konunun tartışılmasını sağlamak ve daha özgürlükçü bir yasal çerçeve önerebilmek amacıyla, yaklaşık altı yıldır bu alanda çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar kapsamında Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yerel sivil kurumların da katılımıyla daha özgürlükçü bir dernekler mevzuatı üzerine tartışmalar yürütüldü, hazırlanan yasa taslakları kamuoyuna duyuruldu ve kamu idaresi yetkilileri ile STK temsilcilerini “dernekler mevzuatı” başlığı altında bir araya getiren bir dizi çalışma toplantısı düzenlendi.

2003 yılında İstanbul’da, 2004 yılında Muğla’da, 2005 yılında Konya'da Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine yönelik olarak, “STK’lar için Kılavuz Bilgiler” başlığıyla eğitim seminerleri düzenlendi. Katılımcıların kendi şehirlerinde yaptıkları ikinci tur eğitimlerin sonucunda, 120’nin üzerinde STK, eğitim seminerinden yararlanmış oldu.

Van

"Örgütlenme özgürlüğü" çalışmaları kapsamında “STK’lar için Kılavuz Bilgiler” eğitim semineri, Doğu Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine yönelik olarak 26-29 Mayıs 2006 tarihleri arasında Van'da da gerçekleştirildi.

Bu eğitim semineri;

- Örgütlenme özgürlüğü alanını genişletmenin yollarını beraberce tartışmayı,

- Bu amaçla etkili ve planlı bir mücadelenin temel becerilerini kazanmayı,

- Hak arama faaliyetini daha etkin kılacak yöntem ve uygulamaları içeren sivil toplum çalışması deneyimlerini paylaşmayı amaçlıyordu.

Mazlum-Der (Şanlıurfa, Van, Diyarbakır, Batman şubeleri) İnsan Hakları Derneği (Batman, Van, Hakkari, Siirt şubeleri), Başkent Kadın Platformu (Batman Temsilciliği), Hakkari Genç İşadamları Derneği, Hakkari Kültür ve Dayanışma Derneği, Van Kadın Derneği, Uluslararası Af Örgütü Van Girişim Grubu, Kadınlar Elele Derneği (Van), Çatak Kalkınma Eğitim ve Kültür Derneği (Van), Doğa Gözcüleri Derneği (Van), Batman Kültür Sanat Derneği, Çevre Gönüllüleri Derneği (Batman), Hasankeyf Gönüllüleri Derneği (Batman) ofislerinden temsilcilerin katıldığı toplantıda, dernekler mevzuatı, sivil toplum, stratejik planlama, medyanın etkin kullanımı, insan hakları konuları ile ilgili olarak seminerler verildi.

STK temsilcilerinin katkıları ve gündeme getirdikleri farklı konularla zenginleşen toplantıda, dört gün boyunca daha çok mevzuat ile uygulamada yaşanan sorunlar ele alındı. Eğitim programının son gününde, il dernekler müdürlerinin katılımı ile bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Bu oturumda eğitim programına katılan sivil toplum kuruluşları, geldikleri kentlerde dernekler mevzuatının uygulanması sırasında karşılaşılan sorunları dile getirdi.