Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin bu seneki yaz okulu, 'AB Sürecinde Üniversiteler ve Geleceği' başlığıyla Van'da gerçekleştirildi.

 

7-15 Eylül 2002 tarihleri arasında, üniversite öğrencilerine yönelik olarak 'AB Sürecinde Üniversiteler ve Geleceği' başlığı altında Van'da düzenlenen yerel yaz okuluna Van’dan 14, Urfa’dan 3, Mersin’den 2, Malatya’dan 1, Diyarbakır’dan 4, İstanbul’dan 3 ve Ankara’dan 3 olmak üzere bu illerdeki üniversitelerde öğrenim gören toplam 30 öğrenci katıldı.

Okul öncesinde öğrencileri programa hazırlamak amacıyla yaz okulunun konu başlığıyla ilgili tematik makale ve dokümanlar öğrencilere posta yoluyla ulaştırıldı.

Mayıs ayında hYd’den üç kişilik bir heyet, Van’a bir ön gezi yaparak Van Valisi Durmuş Koç, Belediye Başkanı Şahabettin Özarslaner ve 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın’la görüştü. Görüşmelerde dernek ve yaz okulu projesi tanıtılarak yerel katkılar tespit edildi.

Okul programı içinde şu etkinlikler gerçekleştirildi:

* Programın ilk ve son gününde katılımcıların birbirlerini ve bölgenin kültürel birikimini tanımaları amacıyla iki ayrı gezi düzenlendi. Eğitimcilerin de katıldığı programların ilkinde Ahtamar Adası ve Van Kalesi; ikincisinde ise Hoşab Kalesi gezildi.

* Okul programında dersler yedi ayrı ana başlıkta toplandı, dersler öğrencilerin katılımına ve sorularına açık olarak yürütüldü. Derslerin kaydedilerek hYd’nin web sitesinde yayınlanması ve yaz okuluna katılan öğrencilerin kullanımına açılması sağlandı. Ders kayıtlarının çözülmesi için yaz okuluna katılan öğrencilerden ikisi görev aldı. Yaz okulu programında yer alan ders başlıkları:

Türkiye’de Üniversiteler - Yasal Çerçeve: Ülkü Azrak

Yaşam Boyu Eğitim: Büşra Ersanlı

AB -Türkiye, Üniversiteler ve Geleceği: Yahya Kemal Gümüş

Üniversite Nedir?-Temel Kavramlar: Murat Belge

Sivil Toplum Nedir?: Murat Belge

Öğrencilerin Sivil Topluma Katkısı: Tara Hopkins

Üniversite ve Sivil Toplum İlişkisi: Ali Bayramoğlu

* Okul programında atölyeler için beş bölüm ayrıldı. Atölye çalışmalarının ana başlıkları:

- Üniversitemizde bir öğrenci kulübü kuralım.

- Üniversite öğrencileri için bir yaz okulu düzenlesek...

- Bir ütopik üniversitede hayat nasıldır?

- Üniversitelilere yönelik bir “insan hakları eğitimi” programı oluşturalım.

- Üniversiteliler şehir yaşamını değiştirebilir mi? Bir sorun ve çözümü...

*Atölye çalışmaları ile öğrencilerin öğrenim gördükleri üniversitelerde gündelik yaşamlarında karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmalarında fayda sağlamak amaçlandı. Atölye çalışmalarının sonunda öğrenciler, yaz okulunda edindikleri bilgilerden de yararlanarak ileriye dönük somut projeler ürettiler, böylece bilgilerini ve yaratıcılıklarını değerlendirdiler. Atölye çalışmaları, özellikle şimdiye dek bu tür bir grup çalışması içinde bulunmayan Anadolu üniversitelerindeki öğrenciler arasında ilgi gördü. Çalışma grupları, üniversitelerde özgürlükçü öğrenci örgütlenmeleri oluşturmak konusunda fikirler geliştirdiler ve bu alanda Avrupa Birliği ülkelerinin yasal çerçevesini tanıma fırsatı buldular.

*Okul programının son günü (14 Eylül 2002), Merit Otel’de düzenlenen panelin geniş duyurusunun yapılması için Van Belediyesi’nin olanaklarından yararlanıldı. Van Belediyesi, panel pankartının ücretsiz asılmasını ve belediye aracıyla anons yapılmasını sağlayarak panelin duyurulmasına katkıda bulundu. Ayrıca Van’ın en çok okunan yerel gazetesine (Prestij Gazetesi) panel öncesinde üç gün boyunca ilan vererek programın duyurusu yapıldı. Panelin yapıldığı salon, Van şehir merkezine uzak olmasına rağmen konusu itibarıyla ilgi çeken panel programına sivil toplum örgütleri ve sendika temsilcileri, öğrenciler, siyasi parti temsilcileri, öğretim üyeleri ve Van Belediyesi ile çevre ilçelerin belediyelerinden temsilciler katıldı. Paneli yerel ve ulusal basın organları tarafından da takip edildi.