Sınıflarında göçmen / mülteci öğrenciler bulunan öğretmenlerin katılımıyla yapılan online öğretmen destek programı tamamlandı. DVV-International Türkiye ile ortaklaşa yürütülen bu eğitim programıyla göçmen ve mülteci çocukların yeni yaşamlarına uyumunu arttırma yönünde kolaylaştırıcı bir rol oynayabilmeleri için öğretmenlerin kişisel ve mesleki becerilerinin desteklenmesini hedefledik.

2017-18 öğretim yılının ilk dönemi içinde gerçekleştirilen eğitim programına, Türkiye’de göçmen ve mülteci nüfusun yoğun yaşadığı kentlerdeki devlet okullarında görev yapan çeşitli branşlardan 106 öğretmen (68 kadın, 38 erkek öğretmen) katıldı. Programa katılan öğretmenler, şehir dağılımı, kentteki göçmen-mülteci nüfusun yoğunluğu, göçmen-mülteci öğrencilerin sınıf/okul mevcuduna oranı, mesleki deneyim ve eşit cinsiyet dağılımı gibi kriterler gözetilerek belirlendi. Katılımcılara program sonunda katılımcı sertifikası verildi.

1 Ekim 2017 tarihinde başlayan ve 12 çalışmadan oluşan Online Öğretmen Destek Programı, belirlenen takvimde pazar günleri 17:00-18:30 ve 19:00-20:30 saatleri arasında yaklaşık 50’şer kişilik iki katılımcı grubu için 90 dakikalık iki oturum şeklinde uygulanarak 24 Aralık 2017 tarihinde tamamlandı. Programda yer alan her bir eğitim başlığı, birbirini takip eden iki hafta sonunda tamamlandı.

 Online Eğitim Programı’nda yer alan başlıklar şunlardı:

  • Göçmen ve mülteci çocukların eğitim hakkı / Kolaylaştırıcı: Hakan Ataman, 1-8 Ekim 2017
  • Anadili Türkçe olmayan öğrenciler için öğretim - öğrenme süreçlerinin planlanması / Kolaylaştırıcı: Şerif Derince, 15-22 Ekim 2017
  • Zor koşullarda öğretmenlik, travma yaşamış çocuklarla çalışma / Kolaylaştırıcı: Öznur Acicbe, 5-12 Kasım 2017
  • Kapsayıcı eğitim ve ayrımcılığın önüne geçmek / Kolaylaştırıcı: Melisa Çakmak, 19-26 Kasım 2017
  • Göçmen ve mülteci öğrencilerin kazanımlarının ölçülmesi / Kolaylaştırıcı: Ziya Toprak, 3-10 Aralık 2017
  • Öğretmenliği ve öğretmeyi yeniden düşünmek / Kolaylaştırıcı: Mutlu Öztürk, 17-24 Aralık 2017

Online oturumların yanı sıra sonradan izlenebilecek 10 dakikalık beş bölüm biçiminde planlanan asenkron eğitim modülleri ise yakında tamamlanacak:

  • Öğretmenler için etkili iletişim / İçerik sağlayıcı eğitmen: Dilek Çankaya
  • Demokratik ve katılımcı sınıf yönetimi / İçerik sağlayıcı eğitmen: Zeynep Kılıç
  • Dijital çağda öğretmenlik / İçerik sağlayıcı eğitmen: Murat Sürmeli