Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr) ve Beraberce Derneği (beraberce.org.tr) tarafından ortaklaşa yürütülen “Göçmen ve Mülteci Çocukların Eğitim Yoluyla Toplumsal Entegrasyonu için Öğretmen Destek Programı”, göçmen ve mülteci çocukların öğrenim gördükleri okullarda görevli öğretmenlerle yapılacak 12 çalışmadan oluşan online (çevrim içi) bir eğitim programıdır. Bu eğitim programı ile göçmen ve mülteci çocukların yeni yaşamlarına uyumunu artırma yönünde kolaylaştırıcı bir rol oynayabilmeleri için öğretmenlerin kişisel ve mesleki becerilerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Eğitim programı, Türkiye’de göçmen ve mülteci nüfusun yoğun yaşadığı kentlerdeki devlet okullarında görev yapan çeşitli branşlardan öğretmenlerin başvurusuna açık...

Online Öğretmen Destek Programı’nın yoğunlaşacağı tematik alanlar şunlar:

  • Kapsayıcı eğitim ve ayrımcılığın önüne geçmek
  • Anadili Türkçe olmayan öğrenciler için öğretim/öğrenme süreçlerinin planlanması
  • Zor koşullarda öğretmenlik, travma yaşamış çocuklarla çalışma
  • Demokratik ve katılımcı sınıf yönetimi
  • Göçmen ve mülteci öğrenciler için farklılaştırılmış öğretimi mümkün kılmak
  • Mülteci çocukların yeni yaşamına uyumunda eğitimin rolü

Online Öğretmen Destek Programı’nın toplam katılımcı kontenjanı 80 kişidir. Başvuranlar arasından programa katılacak öğretmenler belirlenirken şehir dağılımı, kentteki göçmen-mülteci nüfusun yoğunluğu, göçmen-mülteci öğrencilerin sınıf/okul mevcuduna oranı, mesleki deneyim ve eşit cinsiyet dağılımı gibi kriterler gözetilecektir. Başvurular arasından belirlenecek 80 öğretmenin, online eğitim programının tümüne katılması beklenmektedir. Program sonunda katılımcı sertifikası verilecektir.

Online Öğretmen Destek Programı, 16 Eylül 2018 tarihinde yapılacak tanışma ve oryantasyon oturumu ile başlayacak ve 16 Aralık 2018 tarihinde yapılacak kapanış ve değerlendirme buluşması ile tamamlanacaktır. Tematik buluşmalar yukarıda belirtilen alanlarda, her bir alan için takvimde belirtilen Pazar günlerinde olacak şekilde iki haftaya yayılmış 1.5 saatlik iki buluşma şeklinde gerçekleştirilecektir. 

Online eğitim portalına erişim ve kullanım bilgileri, program katılımcılarına değerlendirme sürecinin sonunda ulaştırılacaktır.

Online Öğretmen Destek Programı taslak takvimine http://bit.ly/2Lzw0bn bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz. Taslak takvim, katılımcılarla birlikte gözden geçirilebilir.

Başvuru koşulları ve değerlendirme

  • Programa, tüm Türkiye’den ilk-orta-lise düzeyindeki devlet okullarında görev yapan ve sınıflarında/okullarında göçmen/mülteci öğrenciler bulunan sınıf öğretmenleri, branş öğretmenleri ve rehber öğretmenler başvurabilir.
  • Başvuranlar arasından 80 katılımcı belirlenecektir. Başvuruculardan, online eğitim programının tümüne katılması beklenmektedir.
  • Programa son başvuru tarihi 10 Eylül 2018, saat 10:00'dır.
  • Değerlendirme sonuçları, 7 Eylül 2018 tarihinde başvuranlara e-posta yoluyla duyurulacaktır.

Programa başvurmak için lütfen şu bağlantı adresindeki formu doldurunuz: http://bit.ly/2L2wVQo 

Soru ve detaylı bilgi için lütfen Öğretmen Destek Programı Eğitim Koordinatörü Soner Şimşek’le [email protected] e-posta adresinden iletişime geçiniz.

Temmuz 2016 – Haziran 2017 tarihlerinde yüz yüze oturumlar ile gerçekleştirdiğimiz ilk Öğretmen Destek Programı hakkında bilgi almak için:
http://www.hyd.org.tr/tr/haberler/234-suriyeli-multeci-cocuklarin-egitim-yoluyla-toplumsal-entegrasyonu-icin-ogretmen-destek-programi-tamamlandi 

Eylül 2017 – Aralık 2017 tarihlerinde online tematik seminerlerden oluşan 2. Öğretmen Destek Programı hakkında bilgi almak için:
http://www.hyd.org.tr/tr/haberler/389-gocmen-ve-multeci-cocuklarin-egitim-yoluyla-toplumsal-entegrasyonu-icin-online-ogretmen-destek-programi-tamamlandi 

 

Bu çalışma Federal Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) ve DVV International mali desteğiyle yürütülmektedir.